Get Adobe Flash player
Tregime per femije

Dihje ishte një sahabi me fytyrë shumë të bukur.

News image

Dihje ishte një sahabi me fytyrë shumë të bukur.Shpesh here Xhebraili “alejhis – selam” I paraqitej Resulullahut me pamjen e Dihje’s.Një ditë...

Me shume

Tregim

News image

Njeri nga nxënësit e Imam Azam Ubu Hanifes,   Hasan bin Zijad tregon:...

Me shume

Ndertimi Qabes

News image

Qaba është ndërtesa e parë, e cila është e ndërtuar, qe te admirohet dhe adhurohet emri i Zotit, siç mund të shihet nga sure e trete, ajeti ...

Me shume

Nje tregim i bukur per Kur’anin

News image

Pse recitojm Kur’an, edhe pse nuk mund te kuptojm asnje fjale te thjeshte Arab ???? Ja nje tregim te ...

Me shume

Prejardhja e njeriut

News image

Ka shku njani (mësuesi) te mektepi (shkolla) I Hoxhës ju ka dashtë Hoxha dicka, I bjenë në derë, nuk u ni kërkushi sa ...

Me shume

Plaku dhe duhani

News image

Erdhen në nje fshat ne Arabin e nxehet tregtarët me duhan me synimin e vetem për të shitur duhan popullit të paarsimuar. Duke menduar ...

Me shume

Tre te robruarit ne shpelle

News image

Dalengadale dielli u pershendet nga toka dhe u zhduk ne horizontin e pafund. E karavani shkonte rruges se tij ...

Me shume

Tregime Islame

News image

E kujton gjyshen dhe verejtjet e saja qe namazin e tij ta kryen me kohe: Djali im, nuk duhet lene namzin deri ne ...

Me shume

Mesuesi i vogel

News image

Ne emer te Allahut, te Gjithemeshirshmit, ...

Me shume

Mbreti dhe djaloshi besimtar

News image

Mbreti rrinte ulur ne fronin e vet i kapardisur si kendes, e shkendijat dilnin nga syte e tij. Ushtaret dridheshin prej tij nga frika, sepse ...

Me shume

Me degjoni edhe pse jam i vogel

News image

Më dëgjoni edhe pse jam i vogël – Më keni fëmijë, më doni por mos më llastoni, sepse nuk mund të kem çdo gjë që kërkoj. – Më edukoni ...

Me shume

Djaloshi i vogel

News image

Para shume vjeteve, gjate kohes se tabi’ineve (gjenerata e muslimaneve pas sahabeve), Bagdadi ishte nje qytet i madh islam. Ne fakt, ...

Me shume

Dy femije ne Luften e Uhudit

News image

Bismil-lahirr-rrahmanirr-rrahim, Es selamu alejkum ve rahmetullahi ve ...

Me shume

Historia e Shuajbit A.S.

News image

Populli i Medjenit ishte nje popull i ulet,mashrrues dhe i pabese.Disa nga punet e tyre te felliqura ishin: Mashtrimi ne matje dhe ne ...

Me shume

Historia e Musait A.S.

News image

Prifterinjet dhe magjistaret e kishin paralajmeruar Faraonin se nga populli i Izraelit do te lindte nje djale,qe do te sillte shkaterrimin ...

Me shume
-
+
6

Porosit e Muhammedit a.s.

Nga kjo porosi mësojmë se namazin duhet ta falim me kujdes të veçantë, të ruhemi nga të folurit keq dhe të jemi të kënaqur me atë që All-llahu ka caktuar për ne.
Prej Ebi Ejub El-Ensariut r.a. transmetohet e ky Pejgamberit a.s. i ka thënë:
O i dërguar i All-llahut, më këshillo:
Pejgamberi a.s. ka thënë:
Kur të falish namaz fale sikur atë e ke namazin e fundit, (sikur pas atij namazi do të vdesish),
mos fol fjalë që pastaj të detyrohesh të kërkosh falje për të dhe
assesi mos lakmo në atë që e kanë të tjerët.
Transmeton imam Ahmedi në Musnedin e tij.

Tregime per femije Tregime Islame

Tregime Islame


E kujton gjyshen dhe verejtjet e saja qe namazin e tij ta kryen me kohe: Djali im, nuk duhet lene namzin deri ne momentin e fundit. Gjyshja e tij ishte shtatedhjet vjecare, por, sa here qe e degjonte ezanin, menjehere ngrihej dhe i pergjigjej thirrjes se myezinit.

Ai, perkundrazi, kurre nuk mundi ta mposhte egon e tij, te ngritet menjehere e te falet. cfaredo pune te bente, namazi ishte ne rend te fundit dhe cdo here e kryente me shpejtesi te madhe qe te arrije me kohe. Duke menduar per kete, u ngrit dhe e kuptoi se i kishin mbetur vetem pesembedhjete minuta deri ne ezanin e jacise. Shpejte morri abdest dhe filloi te fale namazin e akshamit.

Derisa bente tesbih, serish e kujtoi gjyshen e tij dhe filloi t’i vie turp nga lutjet e veta. Ajo u falte me aq perulesi dhe qetesi. Filloi me duane e tij, pastaj e leshoi koken ne sexhde dhe per nje kohe qendroi ne ate pozite. Kishte qene tere diten ne shkolle dhe ishte shume i lodhur.

Papritmas, e zgjoi nje ze i cuditshem, zhurme dhe bertime. Filluan ta kaplojne djerset e ftohta. Shikoi rreth vetes, ne secilen ane qe shikonte – shihte shume njerez. Turme e madhe. Disa qendronin te ngrire, duke shikuar rreth vetit, disa vraponin here djathtas e here majtas, krejtesisht te humbur, perderisa disa prej tyre ishin gjunjezuar me duar te mbledhura, vetem duke pritur. E kaploi nje frike e madhe dhe panike kur e kuptoi se ku gjendet. Kjo ishte Dita e Gjykimit!!!

Derisa ishte gjalle kishte ndegjuar per dhenjen e llogarise ne Diten e Gjykimit, por kjo i dukej shume large! A thua kjo mund te jete fryt i imagjinates se tij, dicka cka mendja e tij kishte trilluar?! Jo, pritja dhe frika ishin aq te medha – eshte e pamundshme qe kjo te jete e pavertete. Hulumtimet ende vazhdonin. I deshpruar filloi te vrapoje here tek njeri e here tek tjetri duke pyetur se a e kishin thirrur emrin e tij. Askush nuk kishte mundesi t’i pergjigjet.

Papritmas, ndegjoi nje ze duke thirrur emrin e tij, turma e njerezve filloi te ndahej duke i bere rruge per te kaluar. Dy veta e kapen per dore dhe e terhiqnin perpara. Kaloi ne mes te turmes duke mos shikuar fare. Meleket e sollen deri ne qender dhe aty e lane. Derisa koka e tij ishte e perulur, e gjithe jeta e tij i kalonte para syve, si te jete ndonje film.

E shikonte babain e tij duke vrapuar nga ligjerata ne ligjerate, duke hargjaur shendetin e tij ne rrugen e islamit. E shikonte nenen e tij duke ftuar mysafir ne shtepine e tyre, duke shtruar sofren e mbushur me te gjitha te mirat. Filloi te mbrohet:Edhe une gjithnje isha ne ate rruge. I kam ndihmuar te tjeret, e kam perhapur fjalen e Zotit, namazin e kam kryer, kam agjeruar Ramazanin. Te gjitha obligimet e All-llaht i kam kryer, ndersa ato qe i ka ndaluar, nuk i kam bere. Filloi te caje dhe te mendoje per ate sa e ka dashur All-llahun. E dinte se te gjitha qe i beri ne jete nuk ishin aq sa e meriton All-llahu. E dinte se All-llahu eshte Mbrojtesi i vetem i tij.

Djersitej dhe dridhej sa asnjehere ne jeten e tij. Syte e tij ishin te ngulitur ne peshojen e veprave, duke pritur vendimin. Me ne fund, vendimi eshte marre. Dy meleke, duke mbajtur fletet ne duart e tyre, u kthyen ne drejtim te turmes. Kembet i kishte para kolapsit. I mbylli syte posa filluan te lexojne emrat e atyre te cilet shkojne per ne Xhehennem. Emri i tij ishte i pari. U gjunjezua dhe filloi te bertase me ze te larte >Si mund te jame une per ne Xhehennem? Tere jeten time i kam sherbyer te tjeret, e kam perhapur fjalen e All-llahut ne mesin e njerezve te tjere.

I humbi shikimi, filloi te dridhej ne tere trupin. Ata dy meleke e kapen per duar. Perderisa kembet i zvarriteshin, ata e terhiqnin neper turme ne drejtim te humneres se Xhehennemit. Bertiste, dhe i deshpruar mendonte se a ka ndokush prej njerezve qe mund t’i ndihmoje. I therriste te gjitha veprat e mira te cilat i kishte bere: ndihmen te cilen ia kishte bere babait te tij, agjerimin e tij, namazet e tij, Kur’anin te cilin e kishte lexuar, pyeste se amund t’i ndihmoje ndonjera veper te cilen e kishte kryer!? Por, meleket edhe me tej e terhiqnin ne drejtim te Xhehennemit.

Iu afruan zjarrit. Shikimi i tij i fundit pas vete. A nuk kishte thene Resulullahi s.a.v.s., i paster eshte ai person i cili pastrohet ne lume pese here ne dite, ashtu edhe namazi i kryer pese here ne dite pastron nga gjynahet?! Filloi te bertase: Namazi im? Namazi im?

Meleket nuk u ndalen dhe arriten buze gremines se Xhehennemit. Filloi ta ndien nxehtesine e zjarrit ne fytyren e tij. Shpresat e fundit ishin humbur, eshte denuar ne zjarr te perhershem.Njeri nga meleket e shtyri ne zjarr dhe ai filloi te bie, duke shikuar fundin i cili afrohej sa me shume . Papritmas, nje dore e forte e kapi dhe e terhoqi prapa. E fshiu pluhurin nga fytyra dhe para veti pa nje plak me mjekerr te gjate dhe te bardhe. E pyeti: Kush je ti? Plaku u pergjigj: Une jam namazi yt

Po ku ishe deri tani? Me shpetove ne momentin e fundit! edhe pak dhe do te perfondoja ne fund te Xhehennemit!

Plaku buzeqeshi dhe tha: Po, edhe ti mua me ke kryer gjithmone ne momentin e fundit, a ke harruar?!

Ne ate moment i hapi syte dhe e ngriti koken nga sexhdeja. Ishte teresisht i djersitur. Ndegjonte zerat te cilat vinin nga jashte dhe ndegjoi ezanin e jacise. Menjehere u ngrit dhe shkoi te marre abdest.

kercova.net

Last Updated (Monday, 23 November 2009 19:58)

 
Me te lexuara